Wandelcoaching

Wandelcoaching is  relatief nieuw: De coach en de cliënt of ‘coachee’ gaan samen naar buiten en praten terwijl er een wandeling wordt gemaakt. Ik woon in het dorp Glimmen; helemaal in de kop van het Drentse Aa-gebied. Natuurgebied Appelbergen en het Quintusbos liggen beiden op loopafstand van mijn huis en de omgeving biedt prachtige mogelijkheden voor een wandelcoachgesprek.

Wandelcoaching biedt veel mooie elementen:
• Je bent op ‘neutraal terrein’; niet op je werkvloer of thuis waar juist bepaalde problemen of spanningen dichtbij voelen.
• Je loopt samen met de neuzen dezelfde kant uit; er is veel minder dwingend oogcontact of eventuele ongemakkelijke stiltes. Dat kan een gesprek bevorderen.
• Je bent lekker buiten in de natuur, in de frisse lucht, in beweging, met stilte en ruimte om je heen tijdens het gesprek. Je maakt je hoofd sneller leeg.
• De natuur kan als een metafoor dienen tijdens het gesprek en het zijn in de natuur kan ervoor zorgen dat het gesprek meer beklijft en zich ‘ankert’ in je leven.
• In corona-tijd  is dit een veilige manier van elkaar ontmoeten.
• Er is  recentelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de  effectiviteit van wandelcoaching. Onlangs is het volgende artikel verschenen in het Journal of Environmental Psychology: ‘Walk it off! The effectiveness of walk and talk coaching in nature for individuals with burnout- and stress-related complaints’ (Van den Berg & Beute, 2021).
Wandelcoaching is effectief en heeft de toekomst!

wandelcoaching

Reacties zijn gesloten.